Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får in från boende och bostadssökande.

Hur får jag en lägenhet?

Du börjar med att registrera dig via webben. Du kan läsa mer om processen här www.mhsbostader.se/webbansökan

Jag vet inte om jag har blivit godkänd som sökande, hur kan jag se det? (GSS/K)

När du loggar in på Mina sidor kan du se lediga lägenheter om du blivit godkänd. Kan du inte se dessa har du antagligen inte blivit godkänd. Har du laddat upp ditt anställningsintyg och ännu inte blivit godkänd i kön kan det vara bra att höra av dig till oss för att se vart det gått snett

Vad händer när jag tackat ja till ett erbjudande på lägenhet?

När du tackat ja till en lägenhet kan du se på vilken plats du ligger i kön till just den lägenheten via Mina sidor. När svarstiden gått ut (generellt fredagar Kl.23:59) kan vi se vilka som tackat ja och vilka som tackat nej eller som inte svarat. Veckan därpå görs avtal. Har du då tackat ja och har längst kötid på sökt lägenhet kommer du att få ett avtal skickat till dig. Läs mer om sökprocessen här www.mhsbostader.se/webbansökan.

Kötid och köpoäng – hur fungerar det?

Du kan som längst stå i bostadskön i ett år, sedan måste du registrera dig på nytt. Registrering är något som du gör direkt via hemsidan eller via pappersformuläret BOSTADSFORMULÄR_rev20180507.pdf. För varje dag du står i bostadskön tjänar du en köpoäng och man kan alltså som mest ha 365 köpoäng.

Kan jag stå kvar i kön när jag fått en lägenhet?

Nej. När ett kontrakt skapats tas du automatiskt ur kön. MHS Bostäder har endast tillfälliga boenden och en maximal boendetid på fyra år.

Jag bodde via MHS tidigare och har behov av ett boende i Mälardalsområdet igen, är jag behörig att få en lägenhet igen då?

Har du bott hos en annan hyresvärd eller haft annat boende i ett år efter att du flyttat från MHS Bostäder kan du vara behörig igen. Självklart måste du fortfarande vara anställd inom Försvarsmakten. Du ska inte haft betalningsanmärkningar eller störningar när du bott via MHS. Har du etablerat boende i Mälardalsområdet är du inte behörig.

När kan jag hämta nycklarna till min nya lägenhet?

Information om vart och när du hämtar nycklar till din lägenhet fick du med kontraktet. Generellt är det den första i månaden efter klockan 12.00.

Får jag installera en disk/tvättmaskin i lägenheten?

Så länge det är fackmannamässigt gjort är det OK. Dock är det du som hyresgäst som har fullt ansvar för denna under tiden du bor samt ansvar för att du tar den med dig när du flyttar.

Vart hämtar jag mina nycklar?

Information om vart och när du hämtar nycklar till din lägenhet fick du med kontraktet. Har du fått en lägenhet i Stockholm, Kungsängen eller Haninge kommer du in till vårt kontor på Jungfrugatan 53A i Stockholm. I Enköping hämtar du nycklarna på Certego på Ågatan. I Uppsala hämtar du nycklarna på Certego på Fyrislundsgatan.

Vad ingår det för möbler i en möblerad lägenhet?

Alla ”standardmöbler” ingår. Säng, soffa, matbord och stolar, skrivbord samt lampor, gardiner och matta. Husgeråd som bestick, porslin och div. städartiklar ingår också. Lakan och handdukar står du för själv.

Kan jag överlåta mitt kontrakt till min kompis/kollega när jag ska flytta?

Nej. Är du GSS/K och har en lägenhet via MHS så är enda chansen för din vän att ”ta över” lägenheten att först och främst vara anställd inom FM. Det andra kravet är att vara registrerad och godkänd i vår bostadskö. Sedan får personen söka lägenheten du sagt upp när den kommer ut för publicering, detta sker på Mina sidor.

Kan jag få kortare uppsägningstid än tre månader?

MHS Bostäder tillämpar tre månaders uppsägningstid från kommande månadsskifte. Vi lovar aldrig kortare uppsägningstid än tre månader, men inkommer du med önskemål om tidigare avflyttning kan det i vissa fall vara möjligt. Hittar vi en ny hyresgäst som kan möta önskad in/utflyttning så kan vi ev. hjälpa till med detta.

Min kompis ska flytta ut och jag vill ta över den lägenheten istället för att bo kvar i min, är det OK?

Nej, det går inte då MHS Bostäder inte tillämpar byten.

Jag har inte fått min avi den här månaden, vad gör jag?

För att se din avi kan du logga in på Mina sidor.

Jag har råkat betala in hyran men har autogiro – vad gör jag nu?

Du vänder dig till vår ekonomiavdelning på 08-528 086 00

Får jag byta till en annan lägenhet?

Nej. MHS Bostäder tillämpar inte byten. I och med kontraktsskrivning skriver du på ett avstående av besittningsskydd. Detta innebär en maximal boendetid på fyra år samt att du aldrig kommer kunna få ett förstahandskontrakt på lägenheten du hyr. Eftersom vi endast tillämpar tillfälliga bostäder rekommenderar vi alltid att man söker annat boende under tiden man bor via MHS.

Får jag hyra ut min lägenhet i andra (tredje) hand?

Nej. I och med att vi endast har tillfälliga boenden så får du då säga upp din lägenhet så att den kan gå till en annan sökande i kön.

  • Söka bostad
  • In- och utflytt
  • Ekonomi
  • Boende